Corinne Zambeek-van Hasselt

Bedreigde dieren

"Schuwe bedreigde kat"

Iberische of Pardel Lynx

Deze Iberische Lynx heeft het erg zwaar omdat zijn leefomgeving in gevaar is. Hij heeft steeds minder ruimte om te kunnen overleven. Ook is er een ernstige virusinfectie uitgebroken onder hun geliefde prooi, de konijnen. Momenteel is hun gebied beschermd en heel langzaam is de polulatie zich aan het herstellen.

2020

140 x 90

[Hier mist nog tekst]

"Net op tijd"

Californische codor

Status: Ernstig bedreigd


De Californische condor (een aasgier) was in het wild in 1987 geheel uitgestorven. Na een intens fokprogramma in dierentuinen zijn enkele exemplaren vrijgelaten in de natuur. Er vliegen weer een aantal vogels in vrijheid rond in Californië en Arizona, USA. In 2012 waren er weer 446 vogels in vrijheid.

2020

140 x 91

Katoen, zijde en verf

"Fatale overbevissing"

Blauwvintonijn

Status: Ernstig bedreigd

Deze vis komt voor in de Atlantische oceaan en de Middellandse zee. Een voornamelijk blauwe vis met een gestroomlijnd lichaam die heel snel kan zwemmen. Een roofdier die voornamelijk leeft van andere vissen, zelf is hij een lekkernij voor Orca’s.

Door langdurige overbevissing door de mens inmiddels ernstig bedreigd.

2020

88 x 143

Katoen, zijde en verf

"Te laat?"

Boshagedis

Status: Uitgestorven????


De boshagedis werd voor het laatst gezien in Bolivia, door de houtkap en de landbouw is zijn leefgebied ernstig aangetast. Bij de laatste telling konden ze hem niet meer vinden, misschien is het al te laat voor dit kleine diertje.

2020

95 x 142

Katoen, zijde en verf

"Zonder schoon stromend zoetwater kunnen deze mossels niet leven"

Bataafse stroommossel

Status: Ernstig bedreigd


Deze mossel leeft in helder zuurstofrijk stromend zoetwater en is zeer kwetsbaar voor vervuiling. In Nederland voor het laatst waargenomen in 1968.

2020

141 x 95

Katoen, zijde en verf

"Ernstig bedreigd"

Klaverblauwtje

Status: Bedreigd

Een blauwe vlinder die veel voorkwam in Nederland en België. Nu echter sporadisch in Limburg. Komt voor op het noordelijke halfrond tot aan de poolcirkel. Hij leeft voornamelijk in de nabijheid van de Rode Klaver en heeft een voorkeur voor bloemrijke graslanden.

2020

140 x 94

Katoen, zijde en verf

"Ze hebben onze hulp nodig"

Gewei

Hert-achtigen verliezen hun gewei na de bronst en dit groeit het jaar erop weer prachtig aan, ieder jaar iets groter. Dit textielwerk is gemaakt naar aanleiding van een zelf gemaakte foto. Op de foto zit de schedel van het dier er nog aan. Dit dier heeft niet alleen zijn gewei verloren maar ook……….

2020

95 x 142

Katoen, zijde en verf

"Bijna uitgestorven"

Noordkaper

Status: Ernstig Bedreigd

Door walvisjacht bijna verdwenen. Na verbod op de jacht leek het erop dat de populatie zich enigszins zou herstellen, echter helaas was dit tijdelijk en is de populatie inmiddels zo gedaald dat men denkt dat er nog maar rond de 350 in de noordelijke wateren rondzwemmen.

2020

93 x 141

Katoen, zijde, tule en verf

Mijn werken

Geïnteresseerd in collecties?

nl_NLNederlands